Koning Leopold en koningin Fluitekruid komen op en kletsen over de           tomaatjes van Leopold.           Tussendoor geven ze elkaar een ‘koninklijk knuffeltje’, waarbij ze elkaar           voorzichtig omhelzen en hard schudden met hun heupen.           De kinderen liggen in een deuk.                                                                                                                                                          Koning Leopold is in gesprek geraakt met zijn vloerkleedje Tijger. Hij wil graag de machtigste en                                                                          allerhoogste koning zijn, maar dat is hij niet, weet Tijger te vertellen.                                                                          “Pas op Tijger, anders maak ik een vloerkleedje van je!” roept Leopold.                                                                          “Dat kan niet,” reageert Tijger, “want dat ben ik al.”  Gelach vanuit de zaal.                                                                          Maar Leopolds plan staat vast, en dat is minder grappig: met een supermodern ruimteschip                                                                          zal hij oorlogvoeren tegen God en ervoor zorgen dat híj de machtigste koning wordt. Oei...                                                                          Leopold is niet meer te stoppen en stapt het ruimteschip in. Zelfs naar zijn koningin Fluitekruid                                                                          luistert hij niet! Maar, als geen mens hem van zijn dwaze plan kan afhouden zijn er altijd nog                                                                          muggen!                                                                                                                                                          Harrie vraagt wie er Muggenmajoor wil spelen. Thirsa wordt uitgekozen en voert het muggenleger                                                                          aan, dat bestaat uit alle aanwezige kinderen. “GEEF ACHT!” roept Thirsa. De kinderen springen op.                                                                          “ZOEM... HOOG!” Alle kinderen doen hun arm omhoog. “ZOEMMMM... ZOEK!” Armen naar voren.                                                                          En dan het belangrijkste: “ZOEMMMMMMMM... STEEK!” Het bloedserieuze muggenleger trekt de                                                                          armen naar achteren en duwt ze vervolgens met kracht naar voren.                                                                          En ja... de koning wordt zo in z’n oren gestoken dat hij het ruimteschip niet in gaat!                                
Reportage:  EO-Visie Tekst: Carola van Ruiswijk
De koning vertrekt, maar raakt in het heelal zo onder de indruk van alle sterren en planeten, dat hij doodsbang in een hoekje van het ruimteschip kruipt. “Hoe heb ik ooit kunnen denken dat ik tegen God kan oorlogvoeren?!” piept hij. Leopold besluit maar rustig zijn dood af te wachten, totdat de stem van klein mugje klinkt: “Koning, koning, ik ben hier! Ik zit in uw oor! God heeft me naar u toegestuurd!” Klein mugje legt uit dat Iemand Anders de straf van de koning al gedragen heeft. De kinderen mogen op het podium komen vertellen hoe dat zit, maar dat blijkt nog een hele kluif. Het idee van de plaatsvervanging zit er goed in, maar als een kind zegt dat onze zonden zijn schoongewassen door het kruis, vraagt koning Leopold bloedserieus: “Is dat kruis een soort wasmachine dan?” Pffff, moeilijk... De bovenkamertjes draaien op volle toeren. Dat is de winst van alle vragen die koning Leopold stelt: de kinderen worden bevestigd in wat ze al weten, maar ook uitgedaagd om verder te denken. Gelukkig is klein mugje er om de koning te vertellen hoe het precies zit met dat offer van de Here Jezus, en wat de koning te doen staat.
Reservering De voorstelling is voor kinderen vanaf 4 jaar. De voorstelling duurt twee maal 35 minuten. Hier tussenin komt nog een pauze van ongeveer 15 minuten. Het is ook mogelijk om de voorstelling zonder pauze te spelen. Vanwege het type spel (veel beweging en meespelende kinderen) is een lege en schone speelvloer nodig van minimaal  7 x 5 meter.  We nemen onze eigen geluidsapparatuur mee. De kosten van de voorstelling zijn 400 euro ex 9% BTW en  € 0,30 per km vanaf Houten. Een 2e voorstelling op dezelfde plek en dezelfde dag is voor de helft van de prijs. Heb je interesse om ons uit te nodigen de voorstelling Koning en de Mug te komen spelen, neem dan contact met ons op via de contactpagina. Meer actuele berichten, foto’s en reacties kun je vinden op Facebook.
“Is de missie gelukt? Nee!” zegt Harrie. “Want straf kan het hart van mensen niet veranderen.” Inderdaad komt Leopold weer op, deze keer met een helm, gemaakt van zijn tijgerkleedje. Geen mug kan meer bij zijn oren en hij stapt in het ruimteschip... Thirsa (8) was de gelukkige die muggenmajoor mocht zijn. Ze vond het erg leuk om mee te spelen en heeft er ook van geleerd. “Als je straf hebt verdiend, kun je dat gewoon tegen de Here God zeggen. Dat was wel nieuw voor mij. Ik vond het leuk dat er een ruimteschip in het verhaal voor komt, iets wat ik niet had verwacht. Door het meespelen, onthoud ik alles beter, denk ik.” En dan die muggen... “Ja, dat was ook heel mooi: een mug die aan de koning vertelt dat hij            geen straf krijgt.                                                                                                                      Ik had nooit gedacht dat de Here God ook dieren kan sturen om iets te regelen.”
Kijk hier een filmpje van een heel bijzondere Muggenmajoor!
Er is ook een CD van de Koning en de Mug. Een uniek project omdat de hele voorstelling is opgenomen. Een mix tussen een musical en een hoorspel. De CD kost 5 euro en is te bestellen via onze contactpagina.
Een applaus van Genade
Koning en de Mug
Andere voorstellingen van Simon en Zo 
Barmhartige Baviaan Barmhartige Baviaan Pablo leert Vliegen Pablo leert Vliegen Kerstvoorstelling Kerstvoorstelling Paasvoorstelling Paasvoorstelling Supergraan Supergraan Eindelijk Thuis Eindelijk Thuis
Blij en gelukkig keert koning Leopold terug naar de aarde. Maar... nu moet hij zijn koningin Fluitekruid weer onder ogen komen. Een kind uit het publiek mag helpen en pendelt heen en weertussen Leopold en Fluitekruid om te informeren of Fluitekruid nog boos is. Koning Leopold durft niet naar Fluitekruid toe, maar onder aansporing van gastacteur Noa gaat hij toch. Mooi is het moment waarop Fluitekruid Leopolds tijgerhelm afneemt en hem weer zijn kroon op zet. De koning wordt in ere hersteld, wat een prachtige symboliek! Dan klinkt het slotlied: “Heer, U bent de Allerhoogste. De Allerhoogste, dat bent U. In de hemel, maar ook op aarde. De allerhoogste, dat bent U.” En het muggenleger zingt uit volle borst mee.
De koning vond zichzelf de allergrootste koning. Totdat hij hoorde dat er een koning was die nog groter was dan hij. De mensen noemden Hem God, de allerhoogste. De koning werd jaloers en liet een ruimteschip bouwen, om tegen God te vechten. Maar hoog boven de aarde, tussen de sterren, werd de koning verslagen. Maar niet door geweld. God gebruikte een heel klein mugje, juist omdat het nog zo klein was.
De voorstelling Koning en de Mug duurt twee maal 35 minuten. Hier tussenin komt nog een pauze van ongeveer 15 minuten. Het is ook mogelijk om de voorstelling zonder pauze te spelen. Vanwege het type spel (veel beweging en meespelende kinderen) is een lege en schone speelvloer nodig van minimaal  7 x 4 meter.  We nemen onze eigen geluid en eventueel lichtinstallatie mee. De kosten van de voorstelling zijn 400 euro ex 9 % BTW en 30 cent/km reiskosten vanaf Houten. Een 2e voorstelling op dezelfde plek en dezelfde dag is voor de helft van de prijs. Heb je interesse om ons uit te nodigen de voorstelling te komen spelen, neem dan contact met ons op via de contactpagina. Meer actuele berichten, foto’s en reacties kun je vinden op Facebook.
Kijk hier een filmpje van een heel bijzondere Muggenmajoor!
Reserveren
Koning en de Mug
Pablo leert Vliegen Pablo leert Vliegen Kerstvoorstelling Kerstvoorstelling Paasvoorstelling Paasvoorstelling Barmhartige Baviaan Barmhartige Baviaan Supergraan Supergraan
Andere voorstellingen van Simon en Zo
Eindelijk Thuis Eindelijk Thuis
Christelijk kindertheater Simon en Zo